tiistai 29. toukokuuta 2012

Viittomakieli - Käsien puhetta

Ajattelin tehdä postauksen ja pienen tietoiskun viittomakielestä, koska se kuuluu nykyään opiskelujen kautta myös arkielämääni. Solahdin viittomakieleen ja viittomakieliseen yhteisöön syksyllä 2010 astellessani ensimmäiselle viittomakielen tunnille. Mitä viittomakieli siis on?

Viittomakieli on samanlainen kieli yhtä lailla puhuttujen kielten kanssa, kommunikointi tapahtuu vain käsien kautta. Viittomakieli ei ole kansainvälinen kieli. Jokaisella maalla on oma viittomakieli. Itse opiskelen koulussa suomalaista viittomakieltä. Monesti törmään tämän asian ilmaisun jälkeen kysymykseen: "Miksi? Sehän ois paljo järkevämpää, jos kaikissa ois sama!". Niin, mutta eihän puhutuissa kielissäkään ole samaa kieltä joka paikassa. Englanti on toki yksi puhutuimmista kielistä maailmassa, mutta ei sekään ole maailman ainoa kieli. Kieleen liittyy myös vahvasti aina kulttuuri. Kuuroilla on myös oma kulttuurinsa ja vahva yhteisö, joka pitää yhtä. Eri maiden viittomakielten eroja ovat olennaisesti eri viittomat. Joillakin samoilla viittomilla voi eri viittomakielissä olla aivan eri merkitykset.

Kuvassa viittoma "ystävä". Kuva opettaja.tv:n sivuilta.

Yleisiä termejä liittyen viittomakieleen ja sen käyttäjiin

Viittomakielinen: Henkilö, jonka äidinkieli on viittomakieli. Henkilö voi olla myös kuuleva, esimerkiksi kuurojen vanhempien kuuleva lapsi.

(Syntymä-)kuuro: Henkilö, jolla on kuulovamma syntymästä asti.

Kuuroutunut: Henkilö, joka on kuuroutunut lapsena tai myöhemmällä iällä esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden takia.

Kuva Kuuloliiton sivuilta.
Kuurosokea: Henkilö, jolla on sekä kuulo- että näkövamma. Useimmat kuurosokeat eivät ole täysin kuuroja tai sokeita, vaan heillä voi olla jäänteitä kuulosta tai näöstä.

Huonokuuloinen: Henkilö, jolla on kuulonalentuma ja hän käyttää SI-implanttia (kts. alempana) tai kuulokojetta.

Huulio: Huulio on huulten ja huuliaukon muodostama kokonaisuus, jonka avulla viittomista saa selvää. (Eli tämä on se "miks ne sitä suutaan liikuttaa".) Aina huulio ei ole suomenkielinen sana tai tavu, vaan on olemassa myös viittomakielinen huulio.


Sisäkorvaistute/-implantti: Kuulolaite, jonka käyttö vaatii leikkauksella sisäkorvaan asennetun implantin. Leikkauksessa kallon sisään laitetaan implantti ja ulkopuolelle tulevat osat ovat korvan taakse tuleva kuulolaite ja päähän läntättävä magneettiosa.

Mykkä: Henkilö, joka ei kykene puhumaan tai tuottamaan ääntä.

HUOM! Kuurot EIVÄT ole mykkiä! Kuurot osaavat tuottaa ääntä ja tarvittaessa osa kuuroista osaa puhuakin. Vanhemmat kuurot käyttävät välillä ääntä johtuen oralismi-ajanjaksosta (1800-luvun loppu - 1970), jolloin viittomakieli oli kielletty ja kuuroja opetettiin vain puheella. Monet kuulevat käyttävät termiä "kuuromykkä", joka on vanhahtava ja harhaanjohtava termi, joten puhu mieluummin kuuroista tai viittomakielisistä! :)

Kuinka kohtaan kuuron?

Kuuron kohtaamisessa ei ole mitään ihmeellistä. Kuurot ovat samanlaisia henkilöitä kuin kuulevatkin eikä sinun tarvitse muuttaa käyttäytymistäsi millään lailla "hoivaavammaksi", jos tapaat kuuron. Kuurolle puhuessa kannattaa kuitenkin puhua selkeästi, niin että tarvittaessa kuuro voi lukea huulilta (ei nyt kuitenkaan tarvitse ruveta liioittelemaan/irvistelemään ja näyttää siltä kuin esittelisit hampaitasi). Eikä ne kuule vaikka kuinka huutaisit, silloin varsinkin huulio vääristyy ja kuuron voi olla vaikeaa ymmärtää puhettasi.

Jos kuuron mukana on tulkki, puhu suoraan kuurolle, älä tulkille. Katsekontakti on myös tärkeää. Olisiko sinustakaan mukavaa, jos asioisit kaupassa ja myyjä puhuisi toiselle henkilölle "Sanotko hänelle, että nämä maksaa sen ja sen verran?" sinun ollessasi vieressä ja ymmärtäessäsi asian? Kuurolle ei tarvitse myöskään puhua hän-muodossa. Voit puhua ja esittää asiasi sekä kysymyksesi suoraan kuurolle ja olla aivan normaalisti. Tulkki tulkkaa puheesi kuurolle kyllä oikein.

Jokainen kuuro on erilainen, aivan kuten jokainen ihminen. Erilaisuus ei silti tarkoita eriarvoisuutta. Kuuroilla on omat nettisivut, oma liitto, yhdistyksiä sekä tapahtumia. Ja tietenkin kaikkien tuntemat Viittomakieliset uutiset. Viime viikonloppuna olleet Kuurojen Kulttuuripäivät Oulussa kokosivat yhteen noin 700-800 kuuroa eri puolelta Suomea. Aikaisemmin tänä vuonna oli myös Maailmanlaajuinen Kuurojen Taikureiden Festivaali Helsingissä. Siellä sitä näki hienoja silmänkääntötemppuja :)

Tiesitkö myös, että Signmark on suomalainen kuuro rap-artisti? Signmark kiertelee ja keikkailee ympäri maailmaa ja tämän vuoden Suomen ainoa keikka on syksyllä Espoossa. Kysyin tämän häneltä itseltään Kulttuuripäivillä eli taattua tietoa! ;)

Kuuntele tästä Signmarkin biisi, joka on minun lempparini ja IHASTU! :)


Jos haluat tietää jotain lisää tai kysyä, laita kommenttisi kommenttiboksiin, vastailen mielelläni! Seuraavaksi tulossa tietoa viittomakielentulkeista ja tulkin ammatista. :)

3 kommenttia:

  1. Moi!

    Kiva postaus! Itse oon tosi kiinnostunut viittomakielestä, ja viittomakielen tulkki onkin mun unelma-ammattini. Aattelin hakea sinne, kun on sen aika. Mulla on myös muutama kuuro kaveri, ja tää postaus tiivisti periaatteessa kaiken! Kiva tällänen avartava postaus, varsinkin kun monella on ennakkoluuloja kuuroista.

    Tsemppiä sen kassapojan kanssa! Ja jos joskus pääsen tuota alaa opiskelemaan, niin saatetaan törmäilläkin! :-)

    -M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kiva kuulla, että oot kiinnostunu viittomakielestä ja aiot hakea tulkiks opiskelemaan. :) Ite opiskelen HUMAKissa Kuopiossa, joten voin suositella HUMAKia, mutta DIAK on varmasti aivan samanlainen! ;) Ilmeisesti osaat jo viittomakieltä, kerta sulla on kuuroja kavereitakin. Kiva juttu!

      Toivottavasti törmäillään, jos ei opiskelussa niin työelämässä! :)

      Nette

      P.S. Kassapojasta ei ole kuulunut mitään eli jätskitreffit tais jäädä haaveeks. :D

      Poista
  2. Haha joo! No ei mulla kovin kummoiset taidot ole ton viittomakielen suhteeen, kyllä mä sitä small talkin tasolla osaan ;) mutta kamalasti rakastan tota kieltä, ja onneks kaverit auttaa ja opettaa! Pari kertaa oon jo tulkannutkin kaverille huvin vuoksi vaan :-D

    Mulla ois omana toiveena päästä hesaan, kun se on paljon lähempänä kotipaikkakuntaani. Kuopio ja Turku niin kaukana :/

    Törmäillään törmäillään! Tuleva kollega ;) hihi.

    -M

    VastaaPoista